Ako pripraviť domov na predaj

Predaj nehnuteľnosti je významným krokom, ktorý vyžaduje dôkladnú prípravu. Správna príprava vášho domova môže výrazne ovplyvniť nielen rýchlosť predaja, ale aj cenu, ktorú za nehnuteľnosť získate. Prezentácia hrá kľúčovú úlohu – potenciálni kupci si často vytvoria názor na základe prvého dojmu. V tomto článku sa zameriame na kroky, ktoré vám pomôžu pripraviť váš domov na predaj tak, aby oslovil čo najviac záujemcov a dosiahol čo najvyššiu možnú cenu.


Tip: Pri príprave nehnuteľnosti na predaj nezabudnite na detaily, ako sú nerezové kľučky na dvere. Tieto elegantné a moderné prvky môžu výrazne zlepšiť prvý dojem z vášho domova, čím zvýšia jeho atraktivitu pre potenciálnych kupcov.

Prvý dojem: Exteriér a vstupný priestor
Prvý dojem je zásadný, pretože ovplyvňuje, ako potenciálni kupci vnímajú celý dom. Exteriér a vstupný priestor sú prvými oblasťami, ktoré kupujúci uvidia, a preto by mali byť v perfektnom stave.

Úprava exteriéru

• Čistota a údržba: Uistite sa, že fasáda domu, okná a strecha sú čisté a v dobrom stave. Ak je to potrebné, opravte praskliny alebo poškodenia, ktoré by mohli kupujúcich odradiť. Opravte tiež všetky viditeľné nedostatky, ako sú napríklad uvoľnené škridly na streche alebo odlupujúca sa farba.
• Záhrada a predzáhradka: Udržiavaná záhrada a upravená predzáhradka môžu výrazne zlepšiť dojem z nehnuteľnosti. Pokoste trávnik, prestrihajte kríky, vysaďte čerstvé kvety a zbavte sa buriny. Uistite sa, že záhradné chodníky sú čisté a bez prekážok.

Vstupný priestor

• Atraktívny vstup: Vstupné dvere by mali byť čisté a v dobrom stave. Ak je to potrebné, natrite ich novým náterom alebo vymeňte staré kovanie za moderné. Pridajte tiež nejaký osobitý prvok, ako je uvítacia rohožka alebo kvetináč s rastlinami, ktoré spríjemnia vstupný priestor.

Interiér: Čistota, údržba a neutralita

Interiér domu je kľúčovou časťou, na ktorú sa potenciálni kupci zameriavajú. Je dôležité, aby priestor pôsobil čisto, sviežo a neutrálne, aby si kupujúci mohli predstaviť, ako by si priestor prispôsobili podľa svojho vkusu.

Dôkladné upratovanie

• Hĺbkové upratovanie: Pred predajom je potrebné vykonať hĺbkové upratovanie celého domu. Vyčistite okná, podlahy, koberce, nábytok a všetky povrchy. Nezabudnite na detaily, ako sú škáry medzi kachličkami, osvetlenie a vypínače, ktoré môžu často uniknúť pozornosti, ale pritom majú veľký vplyv na celkový dojem.
• Vôňa: Zabezpečte, aby dom voňal príjemne a sviežo. Vyvetrajte miestnosti, použite vonné sviečky alebo difuzéry, ale vyhnite sa príliš silným vôňam, ktoré by mohli kupujúcich obťažovať.

Opravy a údržba

• Opravy drobných závad: Opravte všetky drobné závady, ako sú netesniace kohútiky, prasknuté obklady alebo škrabance na stenách. Aj malé detaily môžu ovplyvniť rozhodovanie kupujúcich, ktorí chcú vidieť, že je dom dobre udržiavaný.
• Náter a opravy stien: Ak sú steny poškodené alebo majú výrazné farby, zvážte ich premaľovanie neutrálnymi odtieňmi, ako je biela, béžová alebo svetlosivá. Tieto farby pomáhajú priestor opticky zväčšiť a pôsobia univerzálne, čo uľahčuje kupujúcim predstaviť si, ako by si dom zariadili.

Dekorácie a usporiadanie: Vytvorenie príjemnej atmosféry


Okrem čistoty a údržby je dôležité, aby interiér domu pôsobil príjemne a lákavo. Dobre zvolené dekorácie a usporiadanie môžu priestor zútulniť a pridať mu na atraktivite.

Tip: Pri zabezpečovaní dokonalého prvého dojmu nezabudnite na kvalitnú a štýlovú poštovú schránku. Dobre zvolená schránka nielen doplní celkový vzhľad exteriéru, ale tiež ukáže, že sa staráte o detaily, čo môže zvýšiť atraktivitu vášho domu pre potenciálnych kupcov.

Minimalizmus a priestor

• Odstránenie osobných vecí: Odstráňte osobné predmety, ako sú rodinné fotografie, osobné dekorácie alebo suveníry, ktoré by mohli odvádzať pozornosť kupujúcich. Cieľom je vytvoriť neutrálny priestor, kde si kupujúci môžu ľahko predstaviť svoje vlastné veci.
• Priestor a jednoduchosť: Udržujte nábytok a dekorácie na minime, aby priestor pôsobil vzdušne a priestranne. Uistite sa, že miestnosti nie sú preplnené nábytkom a že sa v nich kupujúci môžu voľne pohybovať.

Dekorácie a osvetlenie

• Svetlé a prívetivé priestory: Pridajte niekoľko jednoduchých dekorácií, ktoré priestoru dodajú na útulnosti, ako sú kvety, vankúše alebo moderné obrazy. Uistite sa, že v miestnostiach je dostatok osvetlenia – prirodzené svetlo je ideálne, ale ak to nie je možné, použite dostatok umelého osvetlenia, aby miestnosti pôsobili svetlé a príjemné.
• Osvetlenie: Svetlo hrá kľúčovú úlohu pri vytváraní príjemnej atmosféry. Zabezpečte, aby boli svetlá v celom dome funkčné a aby lampy a lustre poskytovali dostatok svetla. Svetlá s teplým odtieňom pomáhajú vytvárať útulnú atmosféru, ktorá láka kupujúcich.

Posledné kroky: Prezentácia a fotografie

Akonáhle je váš domov pripravený, je čas zamerať sa na jeho prezentáciu, ktorá zahŕňa kvalitné fotografie a profesionálny prístup k potenciálnym kupcom.

Profesionálne fotografie
• Kvalitné fotografie: Profesionálne fotografie sú nevyhnutné pre úspešný predaj. Dobré fotografie zachytia váš domov v tom najlepšom svetle a zvýšia jeho atraktivitu v inzerátoch. Uistite sa, že fotografie zahŕňajú všetky hlavné miestnosti aj zaujímavé detaily, ktoré môžu kupujúcich zaujať.
• Svetlé a čisté zábery: Fotografie by mali byť svetlé, čisté a dobre komponované. Zvoľte uhly, ktoré zdôrazňujú veľkosť a dispozície miestností, a nezabudnite na detaily, ako sú výhľady z okien alebo zaujímavé architektonické prvky.

Príprava na obhliadky

• Príjemná atmosféra: Pred každou obhliadkou sa uistite, že je dom čistý, svieži a príjemne osvetlený. Zvážte pridanie čerstvých kvetov alebo zapálenie vonnej sviečky, aby ste vytvorili príjemnú atmosféru.
• Flexibilita: Buďte flexibilní ohľadom časov obhliadok a pripravení rýchlo reagovať na záujem kupujúcich. Čím ľahšie sa budú môcť kupujúci prísť pozrieť na váš domov, tým väčšiu šancu máte na rýchly predaj.

Kľučka.sk – otvárajte správnou kľučkou!

dverové kľučky, poštové schránky, FAB, zámky, čísla popisné, vešiaky, úchytky a petlice

Široký sortiment kľučiek pre každé dvere a k tomu kvalitné bezpečnostné zámky nájdete na našom e-shope Kľučka.sk. Nerezové aj plastové kľučky a k tomu dlhé alebo delené štíty nesmú chýbať na žiadnych dverách. V našej ponuke nájdete široký sortiment tovarov, ktorý súvisí s kovaním a tiež aj iné produkty pre Váš vysnívaný domov. Číselné označenia rôznych prevedeníbudú moderným doplnkom Vášho domu. Navyše, kvalitné poštové schránky zaručia bezpečnosť Vašich zásielok. Nezabudnite ani na bezpečnosť Vašich cenností a prezrite si pripravenú ponuku trezorov od renomovaných výrobcov. Informačné vitríny, schránky nakľúče, dverové doplnky, menovky na dvere, klopadlá a vešiaky aj to nájdete sem na jednom mieste. U nás si vyberie každý zákazník!

Viac informácií
28 rokov sme na trhu s vami