Ako využiť priestor pod schodmi: Kreatívne riešenia

Priestor pod schodmi je často prehliadaným miestom v dome, ktoré má však obrovský potenciál. Namiesto toho, aby zostal nevyužitý alebo len čiastočne obsadený, môže sa stať funkčným a esteticky zaujímavým prvkom vášho domova. Či už bývate v malom byte alebo vo väčšom dome, priestor pod schodmi môže byť pretvorený na praktické úložné priestory, pracovný kút alebo dokonca na malý relaxačný kútik. Tento článok vám prináša kreatívne nápady, ako efektívne využiť tento často opomínaný priestor.


Tip: Ak hľadáte ďalší spôsob, ako vylepšiť funkčnosť a estetiku vášho domova, zvážte inštaláciu nerezovej poštovej schránky. Aj keď sa to môže zdať ako malý detail, nerezová schránka pridá moderný a elegantný prvok k exteriéru vášho domu.

Úložné priestory: Maximálne využitie každého centimetra

Jedným z najčastejších a najpraktickejších spôsobov, ako využiť priestor pod schodmi, je vytvorenie úložných priestorov. Tento priestor môže slúžiť ako miesto na uloženie vecí, ktoré chcete mať po ruke, ale nechcete, aby boli na očiach.

Vstavané skrine a zásuvky

Vstavané skrine: Vstavané skrine pod schodmi ponúkajú skvelé riešenie na uskladnenie oblečenia, obuvi alebo domácich potrieb. Môžete si nechať vyrobiť skrine na mieru, ktoré presne padnú do priestoru pod schodmi a poskytnú dostatok úložného priestoru, bez toho aby narušili estetiku vášho interiéru.
­Zásuvky: Výsuvné zásuvky sú ďalšou praktickou možnosťou, ako využiť priestor pod schodmi. Tieto zásuvky môžu byť ideálne na uskladnenie menších vecí, ako sú detské hračky, športové vybavenie alebo sezónne dekorácie. Ich výhodou je ľahký prístup a možnosť využitia aj tých najnižších častí priestoru.

Policové systémy

Otvárané police: Otvárané police pod schodmi môžu slúžiť ako knižnica, miesto na vystavenie dekorácií alebo dokonca ako vinotéka. Tento typ úložného priestoru je nielen praktický, ale tiež dodáva interiéru ľahkosť a prístupnosť.
­Uzatvorené police: Ak preferujete úložný priestor, ktorý nie je na očiach, zvážte uzatvorené police s dvierkami. Tento systém vám umožní uložiť veci, ktoré nemusia byť vidieť, a zároveň zachovať čistý a organizovaný vzhľad priestoru.

Pracovný kút: Funkčné a kompaktné riešenie

Ak potrebujete v dome pracovný kút, ale nemáte naň dostatok priestoru, priestor pod schodmi môže byť ideálnym miestom pre jeho umiestnenie. S trochou plánovania môžete tento priestor premeniť na efektívne a pohodlné miesto na prácu.
Tip: Pri vytváraní pracovného kútika pod schodmi nezabudnite na detaily, ako sú kľučky na dvere v okolí tohto priestoru. Štýlové a ergonomické kľučky môžu nielen doplniť vzhľad vášho nového pracovného kútika.

Malý pracovný stôl

Stôl na mieru: Nechajte si vyrobiť pracovný stôl na mieru, ktorý presne zapadne do priestoru pod schodmi. Stôl môže byť jednoduchý a minimalistický, ale stále poskytne dostatok miesta na počítač, dokumenty a ďalšie pracovné potreby.
­Integrované úložné priestory: K pracovnému stolu môžete pridať integrované úložné priestory, ako sú zásuvky alebo police, ktoré vám umožnia udržiavať pracovné miesto čisté a usporiadané. Týmto spôsobom môžete mať všetko potrebné po ruke, bez toho aby ste museli využívať iný priestor v dome.

Osvetlenie a ergonómia

Správne osvetlenie: Pracovný kút pod schodmi by mal byť dobre osvetlený, aby bolo možné pohodlne pracovať aj vo večerných hodinách. Použite stolnú lampu alebo nástenné osvetlenie, ktoré zabezpečí dostatok svetla bez rušivých tieňov.
­Ergonómia: Aj keď je priestor pod schodmi často obmedzený, je dôležité dbať na ergonómiu. Uistite sa, že stôl a stolička sú v správnej výške a že máte dostatok miesta na pohodlné sedenie a prácu. Pri navrhovaní pracovného kútika zvážte tiež možnosť úpravy priestoru na dlhšie sedenie, aby nedochádzalo k nepohodliu.

Relaxačný alebo čítací kútik: Miesto na odpočinok

Priestor pod schodmi môže byť pretvorený na útulný kútik, kde môžete relaxovať, čítať si knihu alebo si len oddýchnuť. Tento priestor môže slúžiť ako útočisko, kde sa môžete na chvíľu schovať pred svetom.

Pohodlné sedenie

Malá pohovka alebo kreslo: Zvážte umiestnenie malej pohovky, kresla alebo dokonca závesného sedáka pod schody. Tento priestor môže byť ideálnym miestom na krátky oddych alebo pokojné čítanie. Mäkké vankúše a deky pridajú na útulnosti a komforte.
­Podlaha s kobercom: Pridanie mäkkého koberca alebo podložky pod schody môže vytvoriť príjemné a teplé prostredie. Tento prvok je ideálny pre relaxačný kútik, kde môžete oddychovať s knihou alebo šálkou čaju.

Knižnica a osvetlenie

Knižnica: Ak radi čítate, využite priestor pod schodmi na vytvorenie knižnice. Police s knihami pridajú priestoru na útulnosti a poskytnú ľahký prístup k vašim obľúbeným titulom. Knižnica môže byť kombinovaná s pohodlným sedením, čo vytvorí perfektné miesto na pokojné chvíle s knihou.
­Osvetlenie: Dôležité je zabezpečiť dostatok svetla na čítanie a relaxáciu. Použite nástenné lampy, stojacie lampy alebo LED pásky, ktoré vytvoria príjemnú atmosféru. Svetlo by malo byť mäkké a neoslepujúce, aby podporovalo pokojnú a relaxačnú atmosféru.

Kľučka.sk – otvárajte správnou kľučkou!

dverové kľučky, poštové schránky, FAB, zámky, čísla popisné, vešiaky, úchytky a petlice

Široký sortiment kľučiek pre každé dvere a k tomu kvalitné bezpečnostné zámky nájdete na našom e-shope Kľučka.sk. Nerezové aj plastové kľučky a k tomu dlhé alebo delené štíty nesmú chýbať na žiadnych dverách. V našej ponuke nájdete široký sortiment tovarov, ktorý súvisí s kovaním a tiež aj iné produkty pre Váš vysnívaný domov. Číselné označenia rôznych prevedeníbudú moderným doplnkom Vášho domu. Navyše, kvalitné poštové schránky zaručia bezpečnosť Vašich zásielok. Nezabudnite ani na bezpečnosť Vašich cenností a prezrite si pripravenú ponuku trezorov od renomovaných výrobcov. Informačné vitríny, schránky nakľúče, dverové doplnky, menovky na dvere, klopadlá a vešiaky aj to nájdete sem na jednom mieste. U nás si vyberie každý zákazník!

Viac informácií
28 rokov sme na trhu s vami