Kľúče sú nevyhnutným prvkom v našom každodennom živote, slúžiaci na zabezpečenie domovov, vozidiel, kancelárií a mnohých ďalších priestorov. Výroba kľúčov a ich materiál sú starostlivo zvažované, aby zabezpečili ich odolnosť, funkčnosť a bezpečnosť. V tomto článku sa pozrieme na materiály používané na výrobu kľúčov, na proces ich výroby a na rôzne typy kľúčov.

Materiály používané na výrobu kľúčov

  • Oceľ: Najbežnejším materiálom používaným na výrobu kľúčov je oceľ, často s nízkym obsahom uhlíka. Oceľové kľúče sú odolné, pevné a majú dlhú životnosť.
  • Mosadz: Mosadz je ďalším obľúbeným materiálom na výrobu kľúčov. Mosadzné kľúče sú mäkšie ako oceľové, čo uľahčuje ich výrobu a úpravu. Sú tiež odolné proti korózii.

Moderné materiály

  • Nerezová oceľ: Pre špeciálne aplikácie, kde je požadovaná väčšia odolnosť proti korózii, je niekedy používaná nerezová oceľ.
  • Plast: Niektoré moderné kľúče môžu obsahovať plastové komponenty, najmä u automobilových kľúčov s integrovanými diaľkovými ovládačmi.

Proces výroby kľúčov

  • Formovanie: Materiál je najskôr formovaný do základného tvaru kľúča.
  • Rezanie a frézovanie: Potom sa používajú špeciálne stroje na rezanie a frézovanie, ktoré vytvárajú jedinečný profil a zárezy kľúča.
  • Dokončovacie práce: Kľúč je potom očistený, vyhladený av prípade potreby opatrený povrchovou úpravou.
  • Programovanie: Pri moderných kľúčov, ako sú napríklad smart kľúče pre automobily, nasleduje programovanie elektronických komponentov.

Tradičné mechanické kľúče

  • Štandardné kľúče: Jedná sa o najbežnejší typ kľúčov, používaných na zámky dverí domov, bytov alebo kancelárií.
  • Bezpečnostné kľúče: Tieto kľúče majú zložitejší dizajn a často sú chránené patentom, čo zvyšuje ich bezpečnostnú úroveň.

Špeciálne kľúče

  • Automobilové kľúče: Tieto kľúče môžu byť jednoduché mechanické kľúče alebo zložitejšie kľúče s integrovanými diaľkovými ovládačmi alebo transpondérmi na odomykanie vozidla a štartovanie motora.
  • Master kľúče: Umožňujú otvorenie viacerých zámkov, ktoré sú obvykle určené pre individuálne kľúče.

Elektronické kľúče

  • Karty a RFID kľúče: Používajú sa pre elektronické zabezpečovacie systémy, často v komerčných alebo hotelových prostrediach.
  • Biometrické systémy: Tieto systémy používajú biometrické údaje, ako sú odtlačky prstov alebo sken tváre, a fungujú ako "kľúč".

Správny kľúč pre každú potrebu

Výber správneho kľúča a materiálu závisí od konkrétneho použitia a požiadaviek na bezpečnosť. Na bežné domáce použitie postačia štandardné mechanické kľúče, zatiaľ čo pre vyššie bezpečnostné potreby je vhodné zvážiť bezpečnostné alebo špeciálne kľúče. V automobilovom priemysle av komerčných prostrediach sa často uplatňujú modernejšie elektronické kľúče a systémy. Nezáleží len na správnom výbere typu kľúča, ale aj na kvalite zámku a celkového zabezpečenia.

Kľučka.sk – otvárajte správnou kľučkou!

dverové kľučky, poštové schránky, FAB, zámky, čísla popisné, vešiaky, úchytky a petlice

Široký sortiment kľučiek pre každé dvere a k tomu kvalitné bezpečnostné zámky nájdete na našom e-shope Kľučka.sk. Nerezové aj plastové kľučky a k tomu dlhé alebo delené štíty nesmú chýbať na žiadnych dverách. V našej ponuke nájdete široký sortiment tovarov, ktorý súvisí s kovaním a tiež aj iné produkty pre Váš vysnívaný domov. Číselné označenia rôznych prevedeníbudú moderným doplnkom Vášho domu. Navyše, kvalitné poštové schránky zaručia bezpečnosť Vašich zásielok. Nezabudnite ani na bezpečnosť Vašich cenností a prezrite si pripravenú ponuku trezorov od renomovaných výrobcov. Informačné vitríny, schránky nakľúče, dverové doplnky, menovky na dvere, klopadlá a vešiaky aj to nájdete sem na jednom mieste. U nás si vyberie každý zákazník!

Viac informácií
28 rokov sme na trhu s vami